İstanbul’daki Van Dernekleri Basın Açıklaması

Bilindiği gibi 24.05.2010 günü Van’ın Özalp ilçesinde bulunan Mustafa MUĞLALI Kışlasının hemen yanında bir patlama meydana gelmiş bu patlama sonucunda 13 yaşındaki Oğuzcan AKYÜREK adlı bir kardeşimiz yaşamını yitirmiş 6 çocuğumuzda ağır bir şekilde yaralanmıştır. Görgü tanıklarının verdiği ifadelere göre bombayı bir askerin attığı yöndedir.

Bu olayı bizlere ikinci Mustafa MUĞLALI hediyesidir. Değerli halkımız tarihte 33 kurşunla öldürmesi olayıdır. Bu olayda katledilen 33 kişinin katili olduğu tespit edilmesine rağmen bir mükâfat olarak acılarımızı teze tutman ve onur kırmak maksatlı olsa gerek Mustafa Muğlalının heykeli kara harp okuluna dikilmiş ayrıca halkımıza inat olayın gerçekleştirildiği Özalp’taki kışlaya da Mustafa Muğlalı Kışlası ismi verilmiştir.

Bu patlamada olayı bizlere Kızıltepe’de 12 yaşında bedenine 13 kurşun saplanan Uğur Kaymazı 8 yaşında havan topu ile katledilen Ceylan Önkolun ve bölgede buna benzer binlerce çocuğun katledilmesini hatırlatmaktadır.

Sonuç olarak Sivil Toplum Kuruluşları olarak bölgemizde yaşanan bu vahşete karşı duyarsız kalmayacağımızı olayların faillerini bulunmasının takipçileri olacağımızın ve ayrıca kamuoyunda taş atan çocuklar olarak bilinen yaşlarından daha fazla cezaya çarptırılan yaklaşık 2500 çocuğumuzun derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz.

Halkımız ve çocuklarımızın üzerinde oynanan bu oyunların son bulmasını istiyoruz. Van’ın Özalp İlçesinde bulunan ve halkımızın kanayan yarası olan Mustafa Muğlalı Kışlasının İsminin değiştirilmesini istiyoruz. Bu olayın faillerinin biran önce bulunup cezalandırılmalarını talep ediyor ve bu vahşeti şiddetle kınıyoruz

İstanbul’daki Van Dernekleri

1.        Özalp-Saray Derneği