HEMŞEHRİMİZDEN GELEN MESAJ

DENGBEJLER GECESİ

Dünya kenti iki kıtayı birbirine bağlayan,bir çok medeniyete başkentlik yapmış,Osmanlı’nın son başkenti İstanbul’un,çiçeği burnunda ilçesi Esenyurt’a,Özalp-Saray derneği tarafından organize eden sözlü edebiyatımızın sesi olan Dengbejler gecesine katılmamanın üzüntüsü içindeyim. Öncelikle,kültürümüzün geliştirme ve tanıtma açısında,bu anlamı güzel geceyi organize eden Özalp-Saray derneği yönetimi ve emeği geçen başta Onursal başkan Sayın Ekrem ERELMAÇ,ikinci başkan Sayın Hüsamettin AĞAR,üçüncü başkan Sayın Nihat BOZKUŞ ve mevcut başkan Sayın Mehmet UÇKAN bey’e, yönetimde aktif görevde bulunan arkadaşlar,üyeler ve üye olmayıp derneğe gönül vermiş,bu güzel gecede kültürüne sahip çıkıp orda bulunan herkese sevgi ve selamlarımı gönderiyorum. Özalp-Saray derneği dayanışma kültürümüzü,gelenek,görenek ve yöresel etkinikleri ile en güzel şeklinde gelecek nesillere aktarmatadır. Kosel geldi,doğu kültüründe başta Van yöresi olmak üzere çok eskilere ve son yıllar kadar devam eden bir gelenekti.Sonbaharda koçlar boya ile süslenerek sürüye salanıyor.Büyük bir velveleyle ve şaşaa ile gerçekleşiyor. Koç katımında yüz beş gün sonra şubat’ın ilk haftasında koyunların doğum müjdesi verme anlamı taşıyan bir gelenekti.Köyün en cüretkar iki cesaretli erkeğinde oluşur.Biri kose diğeri nari yani eşi sayılır. Sözlü edebiyatımızı ve kültürümüzü beleğinde yer edilmiş dengbejlik, Mezopotamya’nın kadim geleneğinde gelmektedir.Aşkları,destanları,olayları, göçleri ve savaşları en hüzünlü şeklinde anlatan bir ağıt biçimidir. Sözlü edebiyatımızın şahı Evdali ZEYNİKE’den günümüze kadar mezopotamya’nın dört tarafında Serhat şivesi ile dengbejlik geleneğini yaşatarak bir sonraki kuşağa aktaran tüm dengbej ve ozan’larımıza serfkettin diliyorum. Ergin ÖZMENTEŞ 4/01/2020

• Yazının Tarihi: 19 Ocak 2020

• Necmettin Yalın / 8 Nisan 2016:
  • Mehmet Kaya / 29 Aralık 2015:
  • Ekrem Eralmaç / 22 Aralık 2015: